Systeemcamera

Systeemcamera

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is een camera met verwisselbare lenzen. Het wordt vaak ook een mirrorless (spiegelloze) camera genoemd.

Deze benaming komt doordat er geen gebruik gemaakt wordt van een spiegel om licht by means of een prisma naar een optische zoeker te reflecteren. Iets wat bij spiegelreflexcamera’s wel gebeurd.

Het licht valt bij een systeemcamera rechtstreeks operation de camera sensor, waarna het te fotograferen beeld operation het LCD scherm of by means of een digitale zoeker te bekijken is.

Dit betekent dat het beeld wat je achterop het LCD scherm of in de elektronische zoeker ziet, een interpretatie is van wat het objectief ziet. Dat is een wezenlijk verschil met spiegelreflexcamera’s, waarbij je middels een spiegelsysteem echt”door de focal point” kijkt.

Doordat in een systeemcamera geen ruimte ingenomen wordt entryway een spiegelsysteem en prisma, zijn systeemcamera’s vaak compacter en een stuk lichter dan spiegelreflexcamera’s.

systeemcamera

Wat zijn de voordelen van een systeemcamera?

De voordelen van een systeemcamera ten opzichte van bijvoorbeeld minimized of bridgecamera’s, zijn dat ze meestal een betere beeldkwaliteit bieden, de mogelijkheid hebben om lenzen te verwisselen en dat allemaal in soortgelijk compacte behuizing.

De voordelen van systeemcamera’s zijn onder meer:

1. Zeer snelle sluitertijden omdat er geen mechanische sluiter in de camera zit.

2. Zeer stille camera’s, wederom omdat er geen mechanische sluiter open en dicht gaat.

3. Systeemcamera’s zijn vaak licht en compact, maar bieden dezelfde beeldkwaliteit als spiegelreflexcamera’s.

4. Door een digitale zoeker of op het LCD scherm, zie je hoe het eindresultaat gaat worden met de gebruikte instellingen. Dit betekent dat je direct ziet, al voordat de foto geschoten is, of een foto over- of juist onderbelicht is.

Systeemcamera of Spiegelreflexcamera

Veel mensen willen weten wat de verschillen zijn tussen een systeemcamera & spiegelreflexcamera. In de vergelijking hieronder kun je precies zien wat de voor- en nadelen van beide opties zijn.

Systeemcamera

Voordelen

Top beeldkwaliteit

Lichter dan dSLR

Digitale zoeker

Stille sluiter

Zeer snelle sluitertijden Nieuw & innovatief

Nadelen

Vertraagd zoekerbeeld

Balans body + objectief

Minder objectieven

Soms fragiele bouw Korte accuduur

Spiegelreflexcamera

Voordelen

Top beeldkwaliteit

Betrouwbaar

Veel objectieven

Bouwkwaliteit

Lange accuduur

Meer geheugenkaarten

Werkelijke beeld Stabiele houding

Nadelen

Groot en zwaar

Luidruchtig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *